piątek, 12 kwietnia 2013

Dieta

Dostaję pytania o dietę w eds. Cóż, u mnie jest to coś w rodzaju kombinacji wątrobowo-jelitowej diety z dietą bezlaktozową i bezglutenową. Mam przewlekłe zapalenie jelit, zapalenie śluzówki żołądka, polipy żołądka, refluks żółciowy, czynnościową niewydolność dróg żółciowych, nietolerancję laktozy i glutenu. Nie mam pęcherzyka żółciowego, mam za to skłonności do kamicy przewodowej i nerkowej (szczawianowej). Kolki żółciowe nieustannie i zagrożenie ostrą trzustką mimo sfinkterotomii zwieracza Oddiego.

Poniżej spis produktów, które wolno mi jeść i których nie wolno (kategorycznie). W prawej kolumnie produkty przetestowane organoleptycznie, indywidualne dla mnie - każdy musi wypracować je sobie sam. Tylko lewa i środkowa kolumna obowiązują w stanach jak powyżej (w innych stanach - IBS, gastropareza, stomia itd. obowiązywać może inna dieta, na której się nie znam).


dozwolone
niedozwolone
rzadko, w małych ilościach
wszelki "nabiał" sojowy
mozzarella włoska
mleko sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe, migdałowe i każde bez laktozy




pieczywo bezglutenowe, mąka ziemniaczana, ryżowa i wszelkie bezglutenowe




cukier (ale wolę nie jeść)
ksylitol, stevia, melasa, fruktoza


ryż (biały tylko w zaparciach, pozostałe tylko przy biegunce), kasza jaglana, gryczana niepalona, quinoa, komosa, tapioka, soczewica, soja

goji, noni, aloes


banany, owoce cytrusowe, granaty, mango, maliny, jeżyny, malinojeżyny, winogrona, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, morwa, porzeczki, awokado, ananas, liczi, jagody, kasztany, kokos, marakuja, nektarynka, dzika róża
(wszystkie bez skórki)

Ziemniaki, bataty, marchewka, sałaty, jarmuż, szparagi, soja, groszek słodki, cieciorka, bakłażan, cukinia, kabaczek, patison, pietruszka, brukiew, cykoria, biała rzodkiew, dynia, karczochy, pomidory, roszponka i inne podobne warzywa liściaste, topinambur

Przyprawy bez chemii i glutenu, nieostre

Herbata owocowa, kawa,  soki domowej roboty, żołędziówka, niektóre zioła, kranówka





Drób bez skóry (kurczak, czasami indyk), niektóre nietłuste ryby (np. sola, miętus, okonki);









Makarony bezglutenowe, ryżowe, sojowe

Ogólnie potrawy gotowane, duszone i pieczone, zupy kremy

Świeże zioła, oliwki






Ogólnie nabiał
Mleka zwierzęce, mleko migdałowe Alpro






Pieczywo glutenowe, mąki z ziaren





Chemiczne słodziki, większość konserwantów, barwników itd.



Kasza gryczana palona, manna



















Szczaw, szpinak, rabarbar, kapusta, buraki, cebula, fasolka jaś i mung, kapusta kiszona i kiszonki w ogóle, botwina, czosnek, por, mak





Sól


Herbata czarna, gazowana woda mineralna, wody mineralne z dużą ilością minerałów, sodem itd., soki w kartonach, kupne soki jednodniowe, alkohol, zioła na kamicę nerkową

Czerwone mięso, kaczka, gęś, tłuste ryby, sardynki, wszelkie ryby z puszki, wędzone, panga, karp, śledź, dziczyzna, podroby, "czteronożne mięso", wędliny, pasztety, kaszanki


Wszelkie tłuszcze, masło, margaryna, wywary z kości, tłuste rosoły, smalec


Jajka, jajecznice, jajka sadzone itd.

Potrawy smażone



Laktoza
Gluten

ser żółty (tylko niekawaśny i bez dziur) - mleczny, śmietankowy, salami, mozzarella, ser kozi i owczy, mascarpone, ser grillowy, koryciński, biały, feta
jogurt, twarożki


pieczywo glutenowe (ogólnie gluten 2 razy w tygodniu)
pszenica
produkty kukurydziane
(gluten dozwolony przy zaparciach)

miód (ale części produktów pszczelich nie toleruję w ogóle)


kuskus, kasza kukurydziana, jęczmienna




wszelkie nasiona i orzechy, owoce suszone

jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, agrest, arbuz, czereśnie, wiśnie, figi, żurawina








Kalarepa, kalafior, rzepa, kapusta biała surowa i włoska, rzodkiew, szczypior, dymka, ogórki, grzyby, soczewica, fasola adzuki, nerkowiec, szparagowa, seler, seler naciowy, papryka, papryczki piri piri i chili, brokuły, bób, brukselka, fenkuł, pasternak

Przyprawy ostre
Majonez, ketchup, musztarda

Herbata zielona, czerwona, biała, yerba, rooibos, matcha, genmaicha, likiery





Dorsz, łosoś, salami, parówki Morliny, suche kabanosy,  szynka parmeńska, polędwica (tylko jeden sprawdzony rodzaj), owoce morza (ale nie jem, nie znoszę)


Oleje




Żółtko, omlety






Warzywa surowe, sałatki, surówki

Czekolada, kakao


Tak to wyglądało do pewnego momentu. Jadłam i jem zdrowo i w niedużych ilościach, nawet Dietetyczka nie miała zastrzeżeń. :) Nie głodzę się ani nie przejadam. A mimo to badania ciągle wykazują nawracającą niedokrwistość, niedożywienie i wszelkie niedobory. Suplementacja non stop. Dopóki się nie uczuliłam na witaminę B w zastrzykach - Milgamma i sama witamina B regularnie. Ale to nie wystarczy. Stąd odżywkii FortiCare i Cubitan.

Testujcie i niech Wam idzie na zdrowie!



Edit 18.08.2013: 3 miesiące temu z diety wykluczono mi nabiał. Tego, co jadłam rzadko, mam nie jeść w ogóle. 
Ziarna to błonnik, więc jeśli już nie mogę się powstrzymać, to pszenny chleb bezglutenowy mogę zjeść.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.