Poniżej spis produktów, które wolno mi jeść i których nie wolno (kategorycznie). W prawej kolumnie produkty przetestowane organoleptycznie, indywidualne dla mnie - każdy musi wypracować je sobie sam. Tylko lewa i środkowa kolumna obowiązują w stanach jak powyżej (w innych stanach - IBS, gastropareza, stomia itd. obowiązywać może inna dieta, na której się nie znam).
dozwolone
|
niedozwolone
|
rzadko, w małych ilościach
|
wszelki "nabiał" sojowy
mozzarella włoska
mleko sojowe, ryżowe, kokosowe, orzechowe, migdałowe i każde bez
laktozy
pieczywo bezglutenowe, mąka ziemniaczana, ryżowa i wszelkie
bezglutenowe
cukier (ale wolę nie jeść)
ksylitol, stevia, melasa, fruktoza
ryż (biały tylko w zaparciach, pozostałe tylko przy biegunce), kasza jaglana, gryczana niepalona, quinoa, komosa, tapioka, soczewica, soja
goji, noni, aloes
banany, owoce cytrusowe, granaty, mango, maliny, jeżyny,
malinojeżyny, winogrona, melony, kiwi, brzoskwinie, morele, morwa, porzeczki,
awokado, ananas, liczi, jagody, kasztany, kokos, marakuja, nektarynka, dzika
róża
(wszystkie bez skórki)
Ziemniaki, bataty, marchewka, sałaty, jarmuż, szparagi, soja, groszek
słodki, cieciorka, bakłażan, cukinia, kabaczek, patison, pietruszka, brukiew,
cykoria, biała rzodkiew, dynia, karczochy, pomidory, roszponka i inne podobne
warzywa liściaste, topinambur
Przyprawy bez chemii i glutenu, nieostre
Herbata owocowa, kawa, soki domowej roboty, żołędziówka, niektóre zioła, kranówka
Drób bez skóry (kurczak, czasami indyk), niektóre nietłuste ryby (np.
sola, miętus, okonki);
Makarony bezglutenowe, ryżowe, sojowe
Ogólnie potrawy gotowane, duszone i pieczone, zupy kremy
Świeże zioła, oliwki
|
Ogólnie nabiał
Mleka zwierzęce, mleko migdałowe Alpro
Pieczywo glutenowe, mąki z ziaren
Chemiczne słodziki, większość konserwantów, barwników itd.
Kasza gryczana palona, manna
Szczaw, szpinak, rabarbar, kapusta, buraki, cebula, fasolka jaś i
mung, kapusta kiszona i kiszonki w ogóle, botwina, czosnek, por, mak
Sól
Herbata czarna, gazowana woda mineralna, wody mineralne z dużą
ilością minerałów, sodem itd., soki w kartonach, kupne soki jednodniowe,
alkohol, zioła na kamicę nerkową
Czerwone mięso, kaczka, gęś, tłuste ryby, sardynki, wszelkie ryby z
puszki, wędzone, panga, karp, śledź, dziczyzna, podroby, "czteronożne
mięso", wędliny, pasztety, kaszanki
Wszelkie tłuszcze, masło, margaryna, wywary z kości, tłuste rosoły,
smalec
Jajka, jajecznice, jajka sadzone itd.
Potrawy smażone
Laktoza
Gluten
|
ser żółty (tylko niekawaśny i bez dziur) - mleczny, śmietankowy, salami, mozzarella, ser kozi i owczy, mascarpone, ser grillowy,
koryciński, biały, feta
jogurt, twarożki
pieczywo glutenowe (ogólnie gluten 2 razy w tygodniu)
pszenica
produkty kukurydziane
(gluten dozwolony przy zaparciach)
miód (ale części produktów pszczelich nie toleruję w ogóle)
kuskus, kasza kukurydziana, jęczmienna
wszelkie nasiona i orzechy, owoce suszone
jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, agrest, arbuz, czereśnie, wiśnie,
figi, żurawina
Kalarepa, kalafior, rzepa, kapusta biała surowa i włoska, rzodkiew,
szczypior, dymka, ogórki, grzyby, soczewica, fasola adzuki, nerkowiec,
szparagowa, seler, seler naciowy, papryka, papryczki piri piri i chili,
brokuły, bób, brukselka, fenkuł, pasternak
Przyprawy ostre
Majonez, ketchup, musztarda
Herbata zielona, czerwona, biała, yerba, rooibos, matcha, genmaicha, likiery
Dorsz, łosoś, salami, parówki Morliny, suche kabanosy, szynka parmeńska, polędwica (tylko jeden
sprawdzony rodzaj), owoce morza (ale nie jem, nie znoszę)
Oleje
Żółtko, omlety
Warzywa surowe, sałatki, surówki
Czekolada, kakao
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.